haptotherapie

Lichaam, gevoel en denken zijn één

Toen ik als kind mijn enkel brak, kwam ik voor revalidatie terecht bij de afdeling fysiotherapie van een ziekenhuis. De steun en het vertrouwen die ik van de fysiotherapeut ontving, waren voor mij heel belangrijk  in het genezingsproces. Deze ervaring leidde ertoe dat ik vijftien jaar later met liefde en genoegen zelf als fysiotherapeut  van betekenis kon zijn voor anderen.

Al snel kreeg  ik speciale interesse in aandoeningen en ziekten waarbij de psyche een rol speelt. Ik realiseerde me dat lichaam, gevoel en denken elkaar wederzijds beïnvloeden en dat er symptomen kunnen ontstaan als deze drie-eenheid uit balans is. Ik ben toen op zoek gegaan naar een therapie die rekening houdt met deze drie-eenheid en kwam uit bij de haptotherapie. Voor mezelf is de opleiding tot haptotherapeut belangrijk geweest. Van huis uit was ik gewend te vertrouwen op mijn denken, nu leerde ik ook te vertrouwen op hetgeen ik voelde. Daarnaast vond ik het een voorrecht om ook anderen te ondersteunen in het (weer) contact leren leggen met de eigen gevoelens.

Op eigen benen
In 2006 besloot ik mijn eigen praktijk voor fysiotherapie en haptotherapie te starten. Met verwondering, medeleven  en plezier heb ik een aantal jaren mensen met uiteenlopende klachten haptotherapeutisch begeleid en, als het nodig was, kon de fysiotherapie als ondersteuning dienen. In de loop van de tijd meldden zich steeds vaker cliënten die problemen hadden met hun kinderen en/of partner. Zij liepen vast in hun meest intieme relaties. Door mijn cliënten raakte in geïnteresseerd in relatieproblematiek; ik wilde daar meer over weten. Mijn verlangen  mondde uit in het volgen van een opleiding  Gestalttherapie , waarbij ik opgeleid ben tot gezins- en relatietherapeut.

Vragen en de antwoorden
En toch bleef ik vragen houden. Zo liep ik in mijn eigen leven tegen dingen aan die ik graag wilde veranderen maar wat me niet lukte. Ik snapte dat niet, ik deed er toch alles aan. Ik herkende dit ook bij veel  van mijn cliënten en zag hoe ze hun best deden en vervolgens moedeloos  konden worden. Toen ik in aanraking kwam met familie-opstellingen en later met trauma-opstellingen werd ik innerlijk diep geraakt en kwam er op de meeste van mijn vragen een antwoord. Ik zag hoe we als mens beïnvloed worden door het leven van onze ouders, grootouders en wellicht overgrootouders zonder dat we ons daar bewust van zijn. Ik zag dat deze invloed  soms zo ver reikt dat we innerlijk niet vrij zijn ons eigen leven te leiden, waardoor we met langdurige klachten kunnen kampen. Ook werd me helder dat het helend werkt als de onbewuste innerlijke lagen bewust worden.

Doorgeven van kennis en ervaring
Het is me een genoegen dat ik mijn opleidingskennis en mijn ervaringen als cliënt en student  kan doorgeven aan anderen. Het goede wat mij gegeven is, stel ik graag ter beschikking aan diegenen die de moed hebben naar zichzelf te kijken, teneinde een tevredener leven te kunnen leiden.  

Registraties

• AGB code zorgverlener/praktijk:
    90-034994/90-013940
• VVH: 676A
• KvK nummer: 32123061
• BTW nummer: NL001502324B84

Privacy

Contact

Telefonisch: (06) 50891200
ma, di, woe, en vrij
van 8:30 uur tot 9:00 uur en
van 13:00 uur tot 14:00 uur of
laat een bericht achter via voicemail

E-mail: info@praktijk-sensus.nl

Adres/openingstijden

Praktijk Sensus
Irmgard van den Heuvel
De Legakker 1  3823 WK Amersfoort

Ma, di, woe, en vrij van 9.00 tot 18.30
Andere tijden in overleg