haptotherapie

Opstellingen

Familieopstellingen
Familie en voorouders spelen in je leven een veel grotere rol dan dat je meestal beseft. Veel persoonlijke problemen hebben namelijk te maken met ongezonde bindingen in het familiesysteem. Een voorbeeld hiervan is een kind dat al heel jong de ouder van zijn ouders moet zijn. Familieopstellingen laten zien welke plek je in je huidige gezin en/of familie van herkomst inneemt. Het geeft ook helderheid over tot dan toe verborgen of half bewuste verbanden tussen je familieleden en maakt duidelijk hoe deze verbindingen je raken in je diepste wezen en een stempel op je drukken.

Traumaopstellingen
Bij een trauma is sprake van een schokkende gebeurtenis die heftige angst, hulpeloosheid en machteloosheid met zich meebrengt. Hieronder valt ook de situatie dat een kind niet gezien, erkend en bevestigd wordt. Om een trauma te kunnen overleven, splitst het innerlijk zichzelf op in verschillende delen (traumadelen, overlevingsdelen en gezonde delen). Soms blijven deze delen bestaan, ook als het trauma voorbij is, en kunnen er psychische en/of lichamelijke klachten ontstaan. Traumaopstellingen geven je inzicht in de verschillende innerlijke delen en laten zien hoe deze delen verbonden zijn met de klachten die je hebt.

Helderheid door representatie
Kenmerkend voor familieopstellingen is het feit dat andere (onbekende) mensen jou en je familieleden kunnen representeren en dan op wonderbaarlijke wijze toegang krijgen tot het gevoelsleven, het gedachtegoed en de gedragingen van degene die ze representeren. Bij traumaopstellingen gebeurt hetzelfde: de representant gaat zich voelen en gedragen zoals het innerlijk deel dat hij representeert. Via een ander ontstaat er dus helderheid over jou en je familie. Bij individuele therapie zijn er geen (onbekende) anderen. Je zal dus zelf de representant zijn van je eigen innerlijke delen of je familieleden. Maar ook ik kan representant zijn. Zo werken we samen om meer helderheid te krijgen over je leven.

Toegang tot je onbewuste innerlijke leven
De opstellingsmethode is een instrument om je nieuwe inzichten te geven in dat deel van je innerlijk leven dat onbewust is. Opstellingen helpen juist bij klachten en problemen die niet verholpen kunnen worden met andere vormen van therapie. In dergelijke gevallen ligt de oorzaak van de klachten en problemen vaak buiten het gebied van de taal en het denken. Opstellingen hebben, anders dan andere therapieën, wel toegang tot dit gebied.

Zie voor meer informatie de websites van het Bert Hellinger Instituut en Interakt.

Meer weten over mijn therapieën?


Haptotherapie >
Gestaltherapie >
Relatietherapie >

Registraties

• AGB code zorgverlener/praktijk:
    90-034994/90-013940
• VVH: 676A
• KvK nummer: 32123061
• BTW nummer: NL001502324B84

Privacy

Contact

Telefonisch: (06) 50891200
ma, di, woe, en vrij
van 8:30 uur tot 9:00 uur en
van 13:00 uur tot 14:00 uur of
laat een bericht achter via voicemail

E-mail: info@praktijk-sensus.nl

Adres/openingstijden

Praktijk Sensus
Irmgard van den Heuvel
De Legakker 1  3823 WK Amersfoort

Ma, di, woe, en vrij van 9.00 tot 18.30
Andere tijden in overleg